Anti-Zecken
Hochwertige Oberbekleidung
NEN-8333-Standard
Einzigartige Imprägnierung
Alles für Ihr Abenteuer
Kostenloser Versand ab 35,- € & Rücksendung
middensectie-cat-2

Symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet waarbij de teek besmet is met de Borrelia burgdoferi-bacterie. Verwaarloos je deze eerste symptomen, dan kan een beet door teken leiden tot de ziekte van Lyme, teken ziekte nummer één.

 

Zichtbare verschijnselen

De rode kring rondom de beet geeft aan dat er een besmetting heeft plaatsgevonden. Deze kring verdwijnt vanzelf na drie maanden maar de teek heeft wellicht de bacterie in het lichaam achtergelaten. Zo’n rode vlek wordt ook wel een erythema migrans genoemd en is het enige kenmerkende symptoom van de ziekte van Lyme.

erythena-migrans

Voelbare verschijnselen

Voelbare verschijnselen zijn onder meer het ervaren van hoofdpijn, het krijgen van koorts, een stijve nek, of het krijgen van spierpijn. In een later stadium kan de ziekte zich uiten door zenuwpijnen of hersenvliesontsteking. Een chronische vorm van de ziekte van Lyme wordt gekenmerkt door een ontsteking en verkleuring van de armen of benen en/of een chronische gewrichtsontsteking (meestal aan de knie). Ook kunnen er hartklachten of klachten aan het zenuwstelsel ontstaan. De tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klachten (de zogenaamde incubatietijd) varieert van enkele maanden tot jaren.

Er zijn mensen die besmet raken door de Borrelia burgdoferi-bacterie zonder dat ze er ziek van worden. De Borrelia burgdoferi-bacterie geeft vooral klachten in het zenuwstelsel, in de gewrichten of bij het hart. Wanneer de ziekte niet wordt opgemerkt kunnen er neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Klachten aan het zenuwstelsel komen het meeste voor. Bijvoorbeeld verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been. Ook hartritmestoornissen of huidaandoeningen komen voor.