Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De teek tijdens het wandelen in Frankrijk

In Nederland kennen we alleen de teeksoort Ixodus Ricinus (schapenteek) die de ziekte van Lyme overbrengt, maar in Frankrijk brengt deze teek vaak andere ziektes over. Bovendien zijn er ook genoeg andere teeksoorten te ontdekken in Frankrijk die ook weer besmet zijn met allerlei bacteriën. Deze teken verspreiden ziektes en het is daarom van groot belang om in dit land extra alert te zijn op teken.

De teek zit overal in Frankrijk

Teken zijn een steeds groter wordend probleem in Frankrijk. In dit land worden steeds meer mensen gebeten door een teek en het Franse Ministerie van Volksgezondheid spreekt over 5.000 tot 6.000 nieuwe patiënten per jaar. Onderzoeksinstituur Pasteur geeft zelfs aan dat er 12.000 tot 15.000 nieuwe gevallen per jaar bijkomen.

Teken zijn in heel Frankrijk te vinden, maar vooral in het midden en het noordoosten van het land is de situatie ernstig. In het noordoosten komen zelfs teken voor die hersenontsteking veroorzaken.

Tekenziekte Fièvre Bouttonneuse in (Zuid-) Frankrijk

Deze ziekte heeft niet voor niets een Franse naam gekregen, want de tekenziekte komt veel voor in Frankrijk, voornamelijk in het gebied rond de Middellandse Zee. De ziekte kenmerkt zich door een zweertje met een zwart korstje en een rode verkleuring van de huid na een tekenbeet. Ook de lymfeklieren kunnen gezwollen zijn. Hoofd-, spier- en gewrichtspijn treedt op en dat gaat vaak gepaard met een verlaging van de bloeddruk en soms met neurologische afwijkingen en verstoring van de nierfunctie. Na ongeveer vijf tot zeven dagen na de beet ontstaan er koude rillingen en koorts. Die koorts kan enkele dagen tot twee weken aanhouden. Ook ontstaan er na vijf dagen rode plekjes over het hele lichaam. Er is geen vaccin beschikbaar voor deze ziekte. Meestal wordt er een antibioticakuur voorgeschreven.
Fièvre Bouttonneuse wordt verspreid door de teeksoort Rhipicephalus, die veel voorkomt in landen met een warm klimaat. Deze teken overleven in bomen en op warme en vochtige omgevingen, dus ook in huis. Ze zijn ook veel te vinden op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren.

rovince-content-vierkant-7

Ziekte van Lyme in Noord-Frankrijk

In het noorden van Frankrijk hebben ze net als in Nederland te maken met de Ixodes Ricinus, de teek die de ziekte van Lyme overbrengt. De teken verstoppen zich op groene plekken, zoals gras, bomen en struiken. Een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet is een symptoom van deze ziekte. Het is mogelijk om een antibioticakuur te krijgen tegen deze ziekte, maar er bestaat geen vaccin.

Tekenencefalitis / FSME in noord en Oost-Frankrijk

Encefalitis is een hersenontsteking die veroorzaakt wordt door een virusinfectie. De Ixodus Ricinus, de teek die ook in Nederland voorkomt, kan in Frankrijk besmet zijn met de bacterie en deze overbrengen naar mensen. In de maanden van maart tot en met november is de kans het grootst om een tekenbeet op te lopen. De meeste mensen die geïnfecteerd raken, worden niet ernstig ziek. Mensen die wel ziek worden, krijgen na zeven tot tien dagen griepachtige verschijnselen met koorts. Dit verdwijnt vanzelf weer. Een klein deel krijgt één tot drie dagen na het verdwijnen van de symptomen last van hersenontsteking. Eén procent overlijdt aan de gevolgen hiervan. Hoewel er geen behandeling bestaat tegen deze ziekte, is het inenten wél mogelijk.

Human Granulocytic Ehrlichiosis (HGE) in noord en Oost-Frankrijk

Ook deze ziekte wordt overgebracht door de Ixodus Ricinus. De verschijnselen bestaan uit koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ook komen leverfunctiestoornissen voor. De klachten ontstaan meestal binnen een week na de beet en kunnen verholpen worden met een antibioticum.

TIBOLA

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Ricketsia slovaca en wordt overgebracht door de Dermacentor teken. Het eerste symptoom van de ziekte is een pukkeltje dat gaat zweren en na enkele dagen geel vocht afscheidt, waardoor korsten worden gevormd. Dit gaat meestal gepaard met vergrote lymfeklieren in de hals. Vaak blijft er ook een kale plek over op de behaarde huid. Deze klachten kunnen 1 tot 55 dagen (gemiddelde is 9) na de beet ontstaan en maanden aanhouden. De ziekte kan behandeld worden met antibiotica.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De teek tijdens het wandelen in Spanje

De teken in Spanje zijn anders dan in Nederland en vormen een groter gevaar. Er zijn in dit land teeksoorten bekend die rondlopen met een dodelijk gif en deze dolgraag over willen brengen. Bescherm je dus goed tijdens het wandelen in bosrijk gebied of hoog gras, want zo’n tekenbeet is geen pretje.

Teken met dodelijk virus in Spanje

De laatste jaren worden er in Spanje steeds meer teken ontdekt die besmet zijn met het Krim-Congo virus, wat een vreselijke ziekte veroorzaakt. De Hyalomma teek draagt dit virus met zich mee dat voor 30 tot 50 procent van de mensen dodelijk is. Dit virus lijkt over te zijn gekomen van Marokko en nu Europa lastig te vallen.

De eerste symptomen van de Krim-Congo-griep zijn gewone griepverschijnselen met bloedneuzen, maar na een paar dagen begint de lever op te zwellen en treden onderhuidse bloedingen op. Vervolgens kunnen belangrijke organen ophouden te werken en is het mogelijk om te overlijden aan deze ziekte. Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte.

Fièvre Boutonneuse komt regelmatig voor in Spanje

De teeksoort Rhipicephalus komt ook veel voor in Spanje en brengt de ziekte Fièvre Boutonneuse over. Deze teken leven op groene plekken en op warme en vochtige plekken, dus ze kunnen ook in huis overleven. Ze zijn ook veel te vinden op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren. Na een beet van deze teek kun je besmet worden met het virus dat zich kenmerkt door een zweertje met een zwart korstje op de plek van de beet. Op dezelfde plek kan een rode verkleuring van de huid ontstaan. Klachten als hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn treden vaak op en dit gaat meestal gepaard met een verlaagde bloeddruk en soms met neurologische afwijkingen en verstoring van de nierfunctie. Na ongeveer vijf tot zeven dagen treedt er koorts op, dat enkele dagen tot twee weken kan aanhouden. Ook ontstaan er na vijf dagen rode plekjes over het hele lichaam. De ziekte wordt behandeld met een antibioticakuur. Het is niet mogelijk om je tegen deze ziekte in te enten.

 

rovince-content-vierkant-7

In Spanje kennen ze de ziekte van Lyme ook

Net als in Nederland hebben ze in Spanje te maken met de teeksoort Ixodus Ricinus, die de ziekte van Lyme overbrengt. De teken verstoppen zich op groene plekken, zoals in hoog gras of in struiken. Als na een tekenbeet een rode cirkelvormige plek ontstaat op de huid, dan is dit het kenmerk van de ziekte van Lyme. Na besmetting van deze ziekte treden koortsachtige verschijnselen op en in een later stadium ontstaan er klachten in de gewrichten, het zenuwstelsel en soms in het hart. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn. Het wordt behandeld met antibiotica.

TIBOLA

De Dermacentor teek zorgt in Spanje voor besmetting met de bacterie Ricketsia slovaca. De ziekte kenmerkt zich door een pukkeltje dat gaat zweren en na enkele dagen gelig vocht afscheidt, waardoor korsten worden gevormd. Hierbij kunnen ook vergrote lymfeklieren in de hals optreden en vaak blijft en ook een kale plek over op de behaarde huid. De klachten kunnen 1 tot 55 dagen na de tekenbeet ontstaan en maanden aanhouden. Voor deze ziekte is een antibioticakuur beschikbaar.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De teek tijdens het wandelen in Italië

Niet alleen in Nederland, maar ook in Italië hebben ze te maken met teken die verschrikkelijke ziektes over kunnen brengen door te bijten. Het is daarom verstandig om u extra goed te beschermen tegen teken als u in Italië bijvoorbeeld gaat wandelen in de vrije natuur. Vooral in het noorden van Italië en in kustgebieden zit het vol met deze ziekmakende beestjes.

Teken langs de kust in Italië

Ook langs de Italiaanse kust is het niet geheel veilig, want ook daar zijn veel teken te vinden. De teeksoort Rhipicephalus bevindt zich voornamelijk in landen rondt de Middellandse Zee en brengt daar de ziekte Fièvre Boutonneuse over. Deze teken leven op plaatsen met veel groen en op warme en vochtige plekken, dus ze kunnen ook in huis overleven. Ze zijn ook veel te vinden op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren.
Het virus dat deze teek verspreidt, kenmerkt zich door een zweertje met een zwart korstje op de plek van de beet, waar ook een rode verkleuring ontstaat. Hierna treden vaak klachten als hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn op en dit gaat meestal gepaard met een verlaagde bloeddruk en soms met neurologische afwijkingen en verstoring van de nierfunctie. Na ongeveer vijf tot zeven dagen treedt koorts op, dat enkele dagen tot twee weken kan aanhouden. Na vijf dagen ontstaan er meestal ook rode plekjes op het lichaam. Er bestaat geen vaccin tegen deze ziekte, maar er is wel een antibioticakuur beschikbaar.

rovince-content-vierkant-11

Teken langs de kust in Italië

Ook langs de Italiaanse kust is het niet geheel veilig, want ook daar zijn veel teken te vinden. De teeksoort Rhipicephalus bevindt zich voornamelijk in landen rondt de Middellandse Zee en brengt daar de ziekte Fièvre Boutonneuse over. Deze teken leven op plaatsen met veel groen en op warme en vochtige plekken, dus ze kunnen ook in huis overleven. Ze zijn ook veel te vinden op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren.
Het virus dat deze teek verspreidt, kenmerkt zich door een zweertje met een zwart korstje op de plek van de beet, waar ook een rode verkleuring ontstaat. Hierna treden vaak klachten als hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn op en dit gaat meestal gepaard met een verlaagde bloeddruk en soms met neurologische afwijkingen en verstoring van de nierfunctie. Na ongeveer vijf tot zeven dagen treedt koorts op, dat enkele dagen tot twee weken kan aanhouden. Na vijf dagen ontstaan er meestal ook rode plekjes op het lichaam. Er bestaat geen vaccin tegen deze ziekte, maar er is wel een antibioticakuur beschikbaar.

rovince-content-vierkant-3

De teek tijdens het wandelen in Duitsland

In Duitsland zijn ze de laatste jaren nadrukkelijk bezig met onderzoek doen naar teken, wat al aangeeft hoe serieus deze akelige beestjes genomen moeten worden in dit land. Duitsland komt op het gebied van teken redelijk overeen met Nederland en dus is het slim om tijdens het wandelen in de natuur verdacht te zijn op de gevaren van de teek. In Duitsland zelfs nog een beetje meer dan in Nederland, want onze oosterburen hebben te maken met een andere soort tekenziekte. In Duitsland kun je na een tekenbeet niet alleen de ziekte van Lyme oplopen, maar maak je ook kans om besmet te raken met tekenencefalitis.

Tekenencefalitis / FSME na tekenbeet in Zuid-Duitsland

Tekencefalitis heeft niet voor niets de Duitse naam Frühsommer Meningo-Encefalitis (FSME) gekregen. De ziekte komt namelijk veel voor in Midden-Europa in landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en sommige omliggende gebieden.
Deze ziekte is een vorm van hersenontsteking en komt vooral veel voor in natuurgebieden in het zuiden van Duitsland. FSME wordt overgebracht door teken en deze beestjes bevinden zich vooral in de natuur. Bij besmetting met dit virus kan er koorts en griep optreden. Een op de drie mensen krijgt ook te maken met een hersenontsteking, wat gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Eén procent overlijdt aan deze ziekte, die vooral in de maanden maart tot en met november wordt opgelopen. Er bestaat geen antibiotica tegen de ziekte, maar er is wel een vaccinatie mogelijk. Dit vaccin wordt aangeraden aan mensen die veel in de Duitse natuur zijn.

Duitsland en de ziekte van Lyme

Net als Nederland zit ook Duitsland vol met teken die mensen kunnen besmetten met de ziekte van Lyme. Ixodes Ricinus, de teek die deze ziekte verspreidt, verstopt zich in hoge grassen, struiken, bomen en planten. Vooral in de Duitse natuurgebieden is het dus oppassen geblazen.
Als er een rode cirkelvormige plek ontstaat op de plek van de tekenbeet, is dit het symptoom voor de ziekte van Lyme. Na besmetting ontstaat koorts en griep. In een later stadium kunnen gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aangetast worden. De ziekte kan zelfs tot de dood leiden als het niet (goed) behandeld wordt. Door middel van een antibioticakuur is de ziekte van Lyme te genezen.

rovince-content-vierkant-5

Risicogebieden in Duitsland

In Duitsland is de kans op besmetting het grootst in de staten Baden-Württemberg, Bavaria, Hesse, Rhineland-Palatinate en Thuringia. Verder is het mogelijk om in Zuid-Duitsland besmet te raken met tekenencefalitis (FSME). Deze ziekte komt veel voor in Midden-Europa en heeft soms hersenontsteking tot gevolg. In andere gebieden in Duitsland is het ook oppassen op de plekken met veel groen in de buurt.

rovince-content-vierkant-11

De teek tijdens het wandelen in België

België heeft veel prachtige natuurgebieden die uitnodigen om te wandelen, maar het enige nadeel zijn de vele teken die op deze groene plekken rondzwerven. De teken in België vormen net als in Nederland een groot gevaar en zijn soms besmet met het Borrelia virus. De kans is daardoor aanwezig dat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overbrengt.

 

België en de ziekte van Lyme

In de diverse natuurgebieden in België lopen mensen regelmatig de ziekte van Lyme op. Deze ziekte kenmerkt zich door een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet en zorgt voor koorts en griepachtige verschijnselen. In een later stadium ontstaat er pijn in de gewrichten, het zenuwstelsel en soms in het hart. In zeldzame gevallen kan Lyme zelfs dodelijk zijn. De ziekte is te behandelen door middel van een antibioticakuur.

rovince-content-vierkant-5

Risicogebieden in België

In principe is de teek overal in België te vinden op plaatsen waar veel groen is. Er zijn echter een aantal plekken waar bewezen is dat daar opmerkelijk meer mensen besmet raken met de ziekte van Lyme na een tekenbeet. De Antwerpse Kempen, Limburgse Kempen, Oostkantons, het Zoniënwoud en de Ardennen worden de risicogebieden genoemd. Het is dus verstandig om in deze gebieden extra maatregelen te nemen.

middensectie-cat-4

De teek tijdens het wandelen in Finland

Wie denkt dat teken zich niet bevinden in noordelijke gebieden als Scandinavië, heeft het mis. De teek is in de laatste tien jaar 300 kilometer verder naar het noorden getrokken en wordt nu ook regelmatig gevonden in Finland, waar deze beestjes een steeds groter problemen dreigen te worden.

 

Waar zitten de teken in Finland?

De teken zitten momenteel nog in het zuiden van Finland, maar de verwachting is dat ze zich door de geleidelijke opwarming van het klimaat langzaam naar het noorden verplaatsen. De meest noordelijke Finse plaats waar een teek is gevonden is Simo in Midden-Finland. De plaats met de hoogste risicofactor is echter Espoo, waar al meerdere gevallen van de ziekte tekenencefelitis zijn geconstateerd. Ook gebieden rond Hankoniemi, Lohja en Tampere zijn plekken waren teken graag komen. Verder worden de zuidelijke kustlijnen en eilanden bestempeld als risicogebieden.

Tekenencefalitis / FSME steeds grotere bedreiging voor Finland

In Finland krijgen ze steeds vaker te maken met mensen die na een tekenbeet besmet zijn geraakt met tekenencefalitis. Deze ziekte wordt direct na de beet overgebracht en kan hersenontsteking veroorzaken. Een week na de besmetting kan koorts en griep optreden. Een op de drie mensen die besmet raakt met dit virus, krijgt ook te maken met een hersenvliesontsteking. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Aan de Europese variant overlijdt maar één procent, maar de Siberische variant is ook al gevonden in Finland en deze is vele malen dodelijker. Er bestaat geen behandeling voor deze ziekte, maar het is wel mogelijk om je in te laten enten.

Teken verspreiden ziekte van Lyme

Het is naast tekenencefalitis ook goed mogelijk om de ziekte van Lyme op te lopen in de Finse natuur. Net als in Nederland dragen ook in Finland sommige teken het Borrelia virus en die kunnen ze door te bijten overbrengen op mensen. Een rode cirkelvormige plek na een tekenbeet kenmerkt deze ziekte. Vaak gaat dit gepaard met koorts en griepachtige verschijnselen. Later kan de bacterie ook de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aantasten. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn, dus behandeling

middensectie-cat-1

De teek tijdens het wandelen in Denemarken

Teken zijn steeds meer in Scandinavië te vinden en dus ook in Denemarken. Dit land heeft net als Nederland te maken met de teeksoort Ixodes Ricinus, maar deze vormt in Denemarken een nog groter gevaar. De teek kan namelijk niet alleen de ziekte van Lyme met zich meebrengen, maar is in Denemarken ook de overbrenger van andere vervelende ziektes. Let in dit land dus goed op tijdens het wandelen in bossen en natuurgebieden, want de teken zijn zeer kwaadaardig.

 

Tekenencefelitis / FSME

Denemarken heeft te maken met de teek Ixodes Ricinus, die de ziekte Tekenencefelitis over kan brengen. Deze virusinfectie veroorzaakt soms een ontsteking in de hersenen. Een week na de tekenbeet kan er koorts en griep ontstaan en één op de drie mensen krijgt in een later stadium te maken met een hersenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Er bestaat een vaccin tegen deze ziekte, maar er is geen behandeling voor.

Teken met Rickettsia gevonden in Denemarken

Er zijn in Denemarken teken gevonden die de bacterie Rickettsia Helvetica met zich meedragen en dit na een beet over kunnen brengen op mensen. Dit virus kenmerkt zich door milde griepachtige verschijnselen en kan uitgroeien tot hartaandoeningen en/of een ontsteking in de aortaklep.

rovince-content-vierkant-11

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is net als in Nederland ook een probleem in Denemarken, waar de Ixodes Ricinus ook de Borrelia bacterie met zich mee kan dragen. Het symptoom voor deze ziekte is een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet. Na het ontstaan van deze plek, kunnen koorts en griep optreden. De bacterie kan later ook de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aantasten. Behandeling is nodig, want de ziekte kan zelfs dodelijk zijn. Er bestaat geen vaccin tegen dit virus.

Risicogebieden in Denemarken

Denemarken is een land met veel bossen en natuurgebieden, waar het vol zit met teken. De teken zitten vooral in de zuidelijke gebieden in Denemarken. Het eiland Bornholm en het noorden van Seeland worden risicogebieden genoemd en hier is het mogelijk om je in te laten enten tegen Tekenencefelitis (FSME).

middensectie-cat-4

De teek tijdens het wandelen in Zweden

Zweden bestaat voor meer dan de helft uit bossen en dus is dit land de perfecte plek voor teken. Hoewel de kleine beestjes zich vooral op warme plekken bevinden, trekken ze steeds verder noordelijker. Wandelen in de Zweedse natuur is daarom ook allesbehalve ongevaarlijk. Zeker als je weet dat de teken vervelende ziektes over kunnen brengen.

 

Waar in Zweden zitten de teken?

Door de geleidelijke opwarming van het klimaat verplaatsen de teken zich steeds verder naar het noorden. De teek is de laatste tien jaar liefst 300 kilometer naar het noorden getrokken en bevindt zich nu ook in Zweden. Vooral in Zuid-Zweden vormt de teek een gevaar. Teken die de Borrelia bacterie met zich meebrengen en de ziekte van Lyme over kunnen brengen zitten overal, maar in Zweden lopen ook teken rond die de mensen kunnen besmetten met Tekenencefelitis. In het zuiden en rond de hoofdstad Stockholm is de kans het grootst om deze ziekte op te lopen als gevolg van een tekenbeet. Dit geldt ook voor de populaire vakantiebestemmingen Götland en Öland.

Tekenencefelitis / FSME vooral in Zuid-Zweden

In Zweden worden er in een gemiddeld jaar ongeveer 200 mensen besmet met Tekenencefelitis. Deze ziekte, ook wel FSME of TBE genoemd, is een hersenontsteking. Een week na besmetting door een tekenbeet ontstaat er koorts en griep. Eén op de drie besmette mensen krijgt daarnaast ook last van een hersenvliesontsteking. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Er bestaat geen behandeling voor, maar er is wel een vaccin. Veel inwoners van Zweden laten zich inenten tegen deze ziekte.

rovince-content-vierkant-7

Ziekte van Lyme in heel Zweden

De teeksoort Ixodes Ricinus is in Zweden de overbrenger van Tekenencefelitis, maar de kans om besmet te worden met de ziekte van Lyme is groter na een beet van deze teek. Als er na de tekenbeet een rode cirkelvormige plek ontstaat, geeft dit de besmetting aan van de ziekte van Lyme. Behandeling met een antibioticakuur is dan nodig, want de ziekte kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn. In het eerste stadium treedt koorts en griep op. Later kan de bacterie ook de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aantasten. Er bestaat geen vaccin tegen dit virus.

De teek tijdens het wandelen in Noorwegen

Noorwegen is een land met veel natuur en wordt gekenmerkt door de vele bossen. Het land in Scandinavië is dan ook een plek waar veel teken gevonden worden. Pas daarom goed op tijdens het wandelen in de vrije natuur, want een tekenbeet is zo opgelopen.

Waar zitten de teken in Noorwegen?

Teken zouden in principe overal in Noorwegen kunnen zitten, maar vooral de mensen die naar het zuiden van dit land gaan lopen gevaar om gebeten te worden door een teek. Teken zijn de laatste tien jaar namelijk 300 kilometer naar het noorden getrokken en vormen daarom ook een bedreiging voor wandelaars, fietsers en andere avonturiers die op groene plekken in Noorwegen komen. Rondom de hoofdstad Oslo en de zuidelijk gelegen bossen is de kans om de ziekte Tekenencefelitis op te lopen het grootst. Ook besmetting met de ziekte van Lyme is mogelijk na een tekenbeet.

Tekenencefelitis / FSME in Zuid-Noorwegen

In het zuiden van Noorwegen lopen mensen regelmatig de ziekte Tekenencefelitis op, ook wel FSME of TBE genoemd. Deze hersenontsteking is in zeldzame gevallen zelfs dodelijk en daarom laten veel inwoners zich inenten. De ziekte gaat gepaard met koorts en griepachtige verschijnselen en één op de drie mensen krijgt te maken met een hersenvliesontsteking. Dit gaat vaak gepaard met klachten als hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. De ziekte is niet te behandelen.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Ziekte van Lyme ook een probleem in Noorwegen

Niet alleen in Nederland, maar ook in Noorwegen lopen mensen de ziekte van Lyme op als gevolg van een tekenbeet. Een rode cirkelvormige plek op de plaats van de beet is het symptoom voor deze ziekte. In dat geval is het verstandig om een arts te bezoeken en te starten met een antibioticakuur. De ziekte gaat gepaard met koorts en griep. In een later stadium kan de bacterie die de ziekte veroorzaakt ook de gewrichten, het zenuwstelsel en soms ook het hart aantasten. Tegen de ziekte van Lyme bestaat geen vaccinatie.

middensectie-cat-1

De teek tijdens het wandelen in Engeland

Experts hebben aangetoond dat de teek een steeds groter probleem aan het worden is in Engeland. Mensen die wandelen, vissen, jagen of andere activiteiten doen in de natuurrijke gebieden in Groot-Brittannië, komen steeds vaker in aanraking met teken en lopen daardoor de ziekte van Lyme op. Er zijn delen in Engeland waar nauwelijks teken voorkomen, maar op veel gebieden (vooral plekken met bos en heide) bevinden zich soms wel honderd teken op één vierkante meter. Door het veranderende klimaat is de kans erg groot dat het aantal teken in dit land blijft stijgen.

 

Ziekte van Lyme steeds groter wordend probleem

In Engeland krijgen ze steeds vaker te maken met de ziekte van Lyme. Waar er eind jaren 90 nog 200 mensen per jaar besmet raakten met de Borrelia bacterie, waren dit er in 2013 al liefst 1200. Hoewel, de schatting is dat dit aantal inmiddels zelfs is verdrievoudigd.
De Borrelia bacterie wordt overgebracht door de teek en veroorzaakt de ziekte van Lyme bij mensen. De ziekte kenmerkt zich in eerste instantie door een rode cirkelvormige plek (Engelsen noemen het Bull’s Eye) op de plaats van de tekenbeet en veroorzaakt meestal ook koorts en griepachtige verschijnselen. In een later stadium kan Lyme ook de gewrichten, het zenuwstelsel en zelfs het hart aantasten. Het komt sporadisch voor dat mensen overlijden als gevolg van de ziekte van Lyme. Een antibioticakuur is nodig om de ziekte te behandelen.

rovince-content-vierkant-11

Waar leven de teken in Engeland?

Teken zijn in principe overal in Engeland te vinden, maar de mensen die op plekken komen met veel groen in de buurt maken de meeste kans om gebeten te worden. Teken leven in de natuur in hoge grassen, struiken en bossen. Ze kunnen dus gevonden worden in de vrije natuur, maar ook in stedelijke parken en tuinen. Populaire vakantiebestemmingen als Exmoor, New Forrest, South Downs, Lake District en Yorkshire zijn plekken waar veel teken voorkomen.