Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour

Wat is het Zika Virus?

afbeelding-wat-is-cumanda-?

Het Zika Virus is een ziekte dat door muggen wordt verspreid. De muggensoort die verantwoordelijk is voor het verspreiden van het Zika virus is de Aedes. Deze mug komt niet in Nederland voor.

Het grote verschil ten opzichte van de muggensoort die Malaria verspreidt, is dat de Aedes zowel ‘s nachts als overdag actief is. Ook kan deze muggensoort binnen en buitenshuis overleven. Het Zika virus werd voor het eerst ontdekt in 1947 bij apen in Uganda. De eerste menselijke besmetting werd pas in 1954 ontdekt in Nigeria. Daarna verspreidde het virus zich over Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, Zuidoost Azië en de Pacifische eilanden.

In 2015 werd er een uitbraak van het virus geconstateerd in Brazilië, waarna het virus zich heeft verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika.

Symptomen en gevolgen

De symptomen van het Zika virus ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na de beet van een besmette mug. Als je besmet raakt door het Zika virus hoef je niet altijd een ziekteverschijnsel te krijgen. De meeste mensen herstellen meestal binnen een week zonder ernstige klachten.

Eventuele symptomen van het Zika virus zijn:

Acute koorts
Ontsteking aan het oog
Spierpijn aan handen en voeten
Huiduitslag, meestal eerst op het gezicht
Minder frequent: Hoofdpijn, overgeven, diarree en buikpijn
Er bestaat een verband tussen afwijkingen bij ongeboren kinderen en de besmetting van het Zika virus bij zwangerschap. Hierbij bestaat de kans dat het ongeboren kind Microcefalie heeft, wat een hersenafwijking is.

Het virus komt het meest vo or in tropische landen, het virus heeft namelijk een voorkeur voor een nat en warm klimaat. Omdat de muggensoort die het Zika virus verspreidt wereldwijd voorkomt, is het volgens de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) niet ondenkbaar dat er uitbraken komen in andere werelddelen. Het virus komt niet voor in gebieden die hoger liggen dan 2.000 meter.

Verspreiding, behandeling en bescherming

Het grootste probleem van het virus is dat er op dit moment nog geen vaccin voor bestaat. Onderzoekers zijn wereldwijd op zoek naar een vaccin, maar zulke onderzoeken nemen veel tijd en geld in beslag.

Het Zika virus krijgt steeds meer kans op verspreiding door een aantal factoren:

Verandering van het klimaat. Zoals eerder genoemd, houden de muggen van een warm klimaat. Doordat het het steeds warmer wordt over de hele wereld, krijgt de mug betere leefomstandigheden en zullen er meer Aedes muggen zijn.

Mensen reizen steeds meer. Een mug zal in zijn hele leven niet meer dan ongeveer 400 meter vliegen. Een verspreiding over een grote afstand kan 1 mug dus niet realiseren, maar 1 mens wel. Mensen reizen tegenwoordig veel meer dan vroeger en die trend zet nog steeds door.

Grotere Bevolkingsdichtheid. Zoals net benoemd, vliegt 1 mug geen grote afstand in zijn leven. Als er veel mensen binnen een kleine afstand wonen, kan 1 mug meer mensen besmetten met het virus. Op veel plekken in de wereld groeit de bevolkingsdichtheid momenteel. Ook beschermen gebouwen muggen tegen het weer, wat de levensduur van de mug kan vergroten.

Om je zo goed mogelijk te beschermen tegen het Zika virus kan je enkele maatregelen nemen:

  • Draag bedekkende kleding
  • Draag kleding waar muggen zich niet aan kunnen hechten
  • Smeer onbedekte huid in met Deet
  • Slaap onder een klamboe of in een andere mugvrije omgeving