Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De teek tijdens het wandelen in Spanje

De teken in Spanje zijn anders dan in Nederland en vormen een groter gevaar. Er zijn in dit land teeksoorten bekend die rondlopen met een dodelijk gif en deze dolgraag over willen brengen. Bescherm je dus goed tijdens het wandelen in bosrijk gebied of hoog gras, want zo’n tekenbeet is geen pretje.

Teken met dodelijk virus in Spanje

De laatste jaren worden er in Spanje steeds meer teken ontdekt die besmet zijn met het Krim-Congo virus, wat een vreselijke ziekte veroorzaakt. De Hyalomma teek draagt dit virus met zich mee dat voor 30 tot 50 procent van de mensen dodelijk is. Dit virus lijkt over te zijn gekomen van Marokko en nu Europa lastig te vallen.

De eerste symptomen van de Krim-Congo-griep zijn gewone griepverschijnselen met bloedneuzen, maar na een paar dagen begint de lever op te zwellen en treden onderhuidse bloedingen op. Vervolgens kunnen belangrijke organen ophouden te werken en is het mogelijk om te overlijden aan deze ziekte. Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte.

Fièvre Boutonneuse komt regelmatig voor in Spanje

De teeksoort Rhipicephalus komt ook veel voor in Spanje en brengt de ziekte Fièvre Boutonneuse over. Deze teken leven op groene plekken en op warme en vochtige plekken, dus ze kunnen ook in huis overleven. Ze zijn ook veel te vinden op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren. Na een beet van deze teek kun je besmet worden met het virus dat zich kenmerkt door een zweertje met een zwart korstje op de plek van de beet. Op dezelfde plek kan een rode verkleuring van de huid ontstaan. Klachten als hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn treden vaak op en dit gaat meestal gepaard met een verlaagde bloeddruk en soms met neurologische afwijkingen en verstoring van de nierfunctie. Na ongeveer vijf tot zeven dagen treedt er koorts op, dat enkele dagen tot twee weken kan aanhouden. Ook ontstaan er na vijf dagen rode plekjes over het hele lichaam. De ziekte wordt behandeld met een antibioticakuur. Het is niet mogelijk om je tegen deze ziekte in te enten.

 

rovince-content-vierkant-7

In Spanje kennen ze de ziekte van Lyme ook

Net als in Nederland hebben ze in Spanje te maken met de teeksoort Ixodus Ricinus, die de ziekte van Lyme overbrengt. De teken verstoppen zich op groene plekken, zoals in hoog gras of in struiken. Als na een tekenbeet een rode cirkelvormige plek ontstaat op de huid, dan is dit het kenmerk van de ziekte van Lyme. Na besmetting van deze ziekte treden koortsachtige verschijnselen op en in een later stadium ontstaan er klachten in de gewrichten, het zenuwstelsel en soms in het hart. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn. Het wordt behandeld met antibiotica.

TIBOLA

De Dermacentor teek zorgt in Spanje voor besmetting met de bacterie Ricketsia slovaca. De ziekte kenmerkt zich door een pukkeltje dat gaat zweren en na enkele dagen gelig vocht afscheidt, waardoor korsten worden gevormd. Hierbij kunnen ook vergrote lymfeklieren in de hals optreden en vaak blijft en ook een kale plek over op de behaarde huid. De klachten kunnen 1 tot 55 dagen na de tekenbeet ontstaan en maanden aanhouden. Voor deze ziekte is een antibioticakuur beschikbaar.