Tekenencefalitis / FSME na tekenbeet in Zuid-Duitsland
Tekencefalitis heeft niet voor niets de Duitse naam Frühsommer Meningo-Encefalitis (FSME) gekregen. De ziekte komt namelijk veel voor in Midden-Europa in landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en sommige omliggende gebieden.
Deze ziekte is een vorm van hersenontsteking en komt vooral veel voor in natuurgebieden in het zuiden van Duitsland. FSME wordt overgebracht door teken en deze beestjes bevinden zich vooral in de natuur. Bij besmetting met dit virus kan er koorts en griep optreden. Een op de drie mensen krijgt ook te maken met een hersenontsteking, wat gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Eén procent overlijdt aan deze ziekte, die vooral in de maanden maart tot en met november wordt opgelopen. Er bestaat geen antibiotica tegen de ziekte, maar er is wel een vaccinatie mogelijk. Dit vaccin wordt aangeraden aan mensen die veel in de Duitse natuur zijn.
Duitsland en de ziekte van Lyme
Net als Nederland zit ook Duitsland vol met teken die mensen kunnen besmetten met de ziekte van Lyme. Ixodes Ricinus, de teek die deze ziekte verspreidt, verstopt zich in hoge grassen, struiken, bomen en planten. Vooral in de Duitse natuurgebieden is het dus oppassen geblazen.
Als er een rode cirkelvormige plek ontstaat op de plek van de tekenbeet, is dit het symptoom voor de ziekte van Lyme. Na besmetting ontstaat koorts en griep. In een later stadium kunnen gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aangetast worden. De ziekte kan zelfs tot de dood leiden als het niet (goed) behandeld wordt. Door middel van een antibioticakuur is de ziekte van Lyme te genezen.