Anti-Zecken
Hochwertige Oberbekleidung
NEN-8333-Standard
Einzigartige Imprägnierung
Alles für Ihr Abenteuer
Kostenloser Versand ab 35,- € & Rücksendung
rovince-content-vierkant-3

De teek tijdens het wandelen in Duitsland

In Duitsland zijn ze de laatste jaren nadrukkelijk bezig met onderzoek doen naar teken, wat al aangeeft hoe serieus deze akelige beestjes genomen moeten worden in dit land. Duitsland komt op het gebied van teken redelijk overeen met Nederland en dus is het slim om tijdens het wandelen in de natuur verdacht te zijn op de gevaren van de teek. In Duitsland zelfs nog een beetje meer dan in Nederland, want onze oosterburen hebben te maken met een andere soort tekenziekte. In Duitsland kun je na een tekenbeet niet alleen de ziekte van Lyme oplopen, maar maak je ook kans om besmet te raken met tekenencefalitis.

Tekenencefalitis / FSME na tekenbeet in Zuid-Duitsland

Tekencefalitis heeft niet voor niets de Duitse naam Frühsommer Meningo-Encefalitis (FSME) gekregen. De ziekte komt namelijk veel voor in Midden-Europa in landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en sommige omliggende gebieden.
Deze ziekte is een vorm van hersenontsteking en komt vooral veel voor in natuurgebieden in het zuiden van Duitsland. FSME wordt overgebracht door teken en deze beestjes bevinden zich vooral in de natuur. Bij besmetting met dit virus kan er koorts en griep optreden. Een op de drie mensen krijgt ook te maken met een hersenontsteking, wat gepaard gaat met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Eén procent overlijdt aan deze ziekte, die vooral in de maanden maart tot en met november wordt opgelopen. Er bestaat geen antibiotica tegen de ziekte, maar er is wel een vaccinatie mogelijk. Dit vaccin wordt aangeraden aan mensen die veel in de Duitse natuur zijn.

Duitsland en de ziekte van Lyme

Net als Nederland zit ook Duitsland vol met teken die mensen kunnen besmetten met de ziekte van Lyme. Ixodes Ricinus, de teek die deze ziekte verspreidt, verstopt zich in hoge grassen, struiken, bomen en planten. Vooral in de Duitse natuurgebieden is het dus oppassen geblazen.
Als er een rode cirkelvormige plek ontstaat op de plek van de tekenbeet, is dit het symptoom voor de ziekte van Lyme. Na besmetting ontstaat koorts en griep. In een later stadium kunnen gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aangetast worden. De ziekte kan zelfs tot de dood leiden als het niet (goed) behandeld wordt. Door middel van een antibioticakuur is de ziekte van Lyme te genezen.

rovince-content-vierkant-5

Risicogebieden in Duitsland

In Duitsland is de kans op besmetting het grootst in de staten Baden-Württemberg, Bavaria, Hesse, Rhineland-Palatinate en Thuringia. Verder is het mogelijk om in Zuid-Duitsland besmet te raken met tekenencefalitis (FSME). Deze ziekte komt veel voor in Midden-Europa en heeft soms hersenontsteking tot gevolg. In andere gebieden in Duitsland is het ook oppassen op de plekken met veel groen in de buurt.