Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-2

Symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet waarbij de teek besmet is met de Borrelia burgdoferi-bacterie. Verwaarloos je deze eerste symptomen, dan kan een beet door teken leiden tot de ziekte van Lyme, teken ziekte nummer één.

 

Zichtbare verschijnselen

De rode kring rondom de beet geeft aan dat er een besmetting heeft plaatsgevonden. Deze kring verdwijnt vanzelf na drie maanden maar de teek heeft wellicht de bacterie in het lichaam achtergelaten. Zo’n rode vlek wordt ook wel een erythema migrans genoemd en is het enige kenmerkende symptoom van de ziekte van Lyme.

erythena-migrans

Voelbare verschijnselen

Voelbare verschijnselen zijn onder meer het ervaren van hoofdpijn, het krijgen van koorts, een stijve nek, of het krijgen van spierpijn. In een later stadium kan de ziekte zich uiten door zenuwpijnen of hersenvliesontsteking. Een chronische vorm van de ziekte van Lyme wordt gekenmerkt door een ontsteking en verkleuring van de armen of benen en/of een chronische gewrichtsontsteking (meestal aan de knie). Ook kunnen er hartklachten of klachten aan het zenuwstelsel ontstaan. De tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klachten (de zogenaamde incubatietijd) varieert van enkele maanden tot jaren.

Er zijn mensen die besmet raken door de Borrelia burgdoferi-bacterie zonder dat ze er ziek van worden. De Borrelia burgdoferi-bacterie geeft vooral klachten in het zenuwstelsel, in de gewrichten of bij het hart. Wanneer de ziekte niet wordt opgemerkt kunnen er neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Klachten aan het zenuwstelsel komen het meeste voor. Bijvoorbeeld verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been. Ook hartritmestoornissen of huidaandoeningen komen voor.

middensectie-cat-1

Wat is Erythema Migrans?

Wat is Erythema Migrans?

Erythema (chronicum) migrans is de naam van de rode cirkelvormige plek die soms op de huid ontstaat na een tekenbeet. De erythema migrans komt voor op de plaats waar de teek heeft gebeten en is kenmerkend voor de ziekte van Lyme. Lang niet iedereen die gebeten wordt door een teek krijgt een erythema migrans, maar de mensen die dit wel krijgen hebben waarschijnlijk de ziekte van Lyme. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen met de ziekte van Lyme een erythema migrans krijgt. Je kunt ook besmet zijn zonder dit symptoom.

 

Herkennen van Erythema Migrans?

De erythema migrans ontstaat meestal een paar dagen tot enkele weken na de tekenbeet. De rode plek wordt geleidelijk groter en verbleekt in het midden. Er ontstaat vaak een ring rondom de plek van de tekenbeet. Ben je gebeten door een teek en ontstaat er een plek die lijkt op de erythema migrans, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. De ziekte van Lyme is namelijk beter te genezen als het in een vroeg stadium wordt herkend.

erythena-migrans

Erythema Migrans behandeling

Een erythema migrans wordt volgens de Nederlandse richtlijnen behandeld met een antibioticakuur van hooguit veertien dagen. De International Lyma and Associated Diseases Society (ILADS) adviseert echter een kuur van zes weken.

Let op: Het is belangrijk om (bijna) elke dag een foto te maken van de erythema migrans, om zo bij te houden hoe de plek zich ontwikkelt.