Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
rovince-content-vierkant-6

Bescherming tegen teken

Bescherming tegen teken

Teken komen o.a. voor in bossen, parken en struiken. Een tekenbeet is vervelend en daarom is het van belang preventief te handelen wanneer u naar een tekengevoelig gebied gaat. Bedek armen en benen, doe de broekspijpen in de sokken. Een tekenbeet voorkomen kan het beste door het dragen van beschermende kleding.

Teekwerende kleding

Eén van de preventiemiddelen die u kunze inzetten tegen teken is de teekwerende kleding van Rovince. De speciale antiteek kleding is bedekkend en sluit nauw om het lichaam. Verder is het advies om de broekspijpen in de sokken te stoppen en om een hoofddeksels te dragen. Het is niet zo dat teken zomaar uit bomen vallen, maar ze zouden wel op het hoofd terecht kunnen komen bij het bukken voor bijvoorbeeld een tak die laag hangt, of wanneer er iets uit de struiken moet worden gepakt.

 

rovince-content-vierkant-6

Behandeling van een tekenbeet

Behandeling van een tekenbeet

Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben. De ziekte van Lyme is hiervan het bekendste voorbeeld. Wanneer een tekenbeet geconstateerd is (zichtbaar door het ontstane bolletje, of door de rode kring) dient te teek direct verwijderd te worden. Hierdoor kan besmetting voorkomen worden. Voor het verwijderen van de teek kan gebruik gemaakt worden van een tekenpincet. Let er hierbij op dat de teek niet plat gedrukt wordt. De teek dient in zijn geheel verwijderd te worden. Na het weghalen van de teek kan de plek met alcohol ontsmet worden. Gebruik voor het verwijderen geen ontsmettingsmiddel aangezien de teek hiervan schrikt en daardoor de maaginhoud uitspuugt. De bacteriën mengen zich op deze manier in de lymfe- en bloedbaan.

 

 

Wat te doen na de beet?

Is de teek binnen 24 uur na de beet verwijderd dan dient u de huid rond de beet drie maanden in de gaten te houden. Ontstaat er een rode kring of krijgt u andere klachten, ga dan naar de huisarts. Heeft de teek langer dan 24 uur op de huid gezeten overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Hoe langer de teek op de huid zit, hoe groter de kans dat ziekteverwekkers worden overgedragen. Noteer de datum van het ontdekken van de teek op de huid. Voor de juiste behandeling na het verwijderen van de teek is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Hij/zij kan een antibioticakuur voorschrijven. Is de teek niet volledig verwijderd, dan is het ook goed om de huisarts te bezoeken.

Voortaan goed beschermen tegen teken

Wilt u zich voortaan goed beschermen tegen teken en tekenbeten voorkomen?

Bekijk dan eens onze teekwerende kleding:

middensectie-cat-2

Teken verwijderen

Teken verwijderen

Na een tekenbeet is het belangrijk om de teek direct te verwijderen. Dit kan met behulp van een tekentang of tekenpincet. Doordat de pincet vanzelf sluit kan de teek makkelijk uit de huid getrokken worden. Belangrijk hierbij is dat de teek in zijn geheel verwijderd wordt. De maaginhoud van de teek mag niet in het menselijk lichaam achterblijven, dit zorgt namelijk voor de besmetting. Daarom is het belangrijk om de teek zo min mogelijk te irriteren. Gebruik dus geen ontsmettingsmiddel voordat u de teek gaat verwijderen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de teek zijn maaginhoud uitspuugt waardoor de bacteriën in de lymfe- en bloedbaan komen.

Hoe verwijderen?

De verwijdering van de teek dient zo dicht mogelijk op de huid plaats te vinden. Let er hierbij op dat de teek niet plat gedrukt wordt. Er mag niet in het achterlichaam van de teek geknepen worden. Blijft de kop achter, dan kan het zijn dat die nog speekselklieren bevat met mogelijke ziekteverwekkers. Verwijder alsnog de kop. Lukt dit niet dan dient de huisarts te worden geraadpleegd.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Ontsmetten

Na het verwijderen van de teek kan de plek met alcohol ontsmet worden, dus niet voor het verwijderen de plek met alcohol insmeren. De teek spuugt de maaginhoud uit wanneer hij geïrriteerd wordt door bijvoorbeeld alcohol. Hierdoor kan er besmetting plaatsvinden.

header-outdoorkleding

Kan je je inenten tegen tekenziektes?

Kan je je inenten tegen tekenziektes?

Als je in Nederland bent gebeten door een teek, dan loop je het risico dat je de ziekte van Lyme oploopt. De ziekte brengt verschillende klachten met zich mee en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk gevolgen hebben. Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme zou daarom ideaal zijn, maar helaas is het niet mogelijk om je in te enten tegen de ziekte van Lyme. Er zijn wel andere tekenziektes waar een vaccin voor is.

Vaccinatie FSME/Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een hersenontsteking kan veroorzaken. De ziekte heeft verschillende namen: FSME, RSSE en TBE. Deze ziekte kun je oplopen door een tekenbeet, maar komt niet voor in Nederland. Teken die dit virus met zich meebrengen komen vooral voor in de periode tussen maart en november in bosachtige gebieden. Mocht je in deze periode op reis gaan naar zo’n gebied, dan wordt er geadviseerd om een inenting tegen teken te nemen.

De vaccinatie bij FSME of tekenencefalitis bestaat uit drie injecties, met tussenpozen van één maand en vijf maanden. Er is echter ook een versneld schema, waarbij je de tweede injectie twee weken na de eerste krijgt. Je bent na twee injecties gedeeltelijk beschermd bij een tekenbeet. Het beste is om een half jaar voor vertrek te beginnen met de injecties, maar het kan ook drie weken voor vertrek. Je bent in totaal drie jaar beschermd tegen tekenencefalitis als je alle drie de injecties hebt gehad.

middensectie-cat-1

Hoe groot is een teek?

Hoe groot is een teek?

Teken zijn zo klein als een speldenkop en daarom zijn ze lastig te herkennen. De teek begint als larve en is dan nog maar 1 mm groot. Mannetjes teken worden meestal 3 mm groot. Vrouwtjes zijn het grootst, ongeveer 4 mm.

Er zijn in totaal 820 verschillende soorten teken geïdentificeerd in de wereld, waarvan er 100 in staat zijn om bacteriën over te brengen op mensen. In Nederland is de Ixodes Ricinus veruit de meest voorkomende teek. Deze teek staat bekend om het overbrengen van de ziekte van Lyme.

Levenscyclus van een teek

Een teek ontstaat uit een ei. Het beestje begint als larve, groeit door tot een nimf en wordt daarna een volwassen teek genoemd. Het opvallende is dat een teek in larve stadium nog maar zes poten heeft. In nimf- en volwassen stadium heeft de teek acht poten. Door vervelling verandert de teek van het ene naar het andere stadium. De teek werpt dan zijn oude skelet af en ontwikkelt een nieuwe die past bij de nieuwe lichaamsstructuur. De gehele levenscyclus van een teek duurt meestal twee jaar, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die de teek tot zijn beschikking heeft.

Hoe herken je een teek?

Een teek ziet eruit als een insect, maar behoort eigenlijk tot de spinachtigen. Teken zijn zeer klein en te herkennen aan het aantal poten. Volwassen teken hebben acht poten, larve teken hebben nog maar zes poten. Een groot verschil tussen teken en insecten is dat insecten vleugels en antennes hebben, teken hebben die niet.