Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
blog-teek

Wat is tekenencefalitis?

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een ziekte die je op kunt lopen na een beet van een besmette teek of het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte is een virusinfectie die een hersenontsteking kan veroorzaken.

 

Waar komt tekenencefalitis voor?

Tekenencefalitis kun je oplopen door een beet van een teek die besmet is met FSME, de Europese variant die in een groot deel van Europa voorkomt, behalve in de Benelux en het noorden van Scandinavië. Er is ook nog een Russische variant (RSSE) die teken encefalitis kan veroorzaken. Deze soort komt voor in het zuiden van de voormalige Sovjet-Unie, Kazachstan, het noordoosten van China, Japen en Mongolië.

Besmetting tekenencefalitis

Gemiddeld gezien treedt tekenencefalitis ongeveer zeven tot veertien dagen na de tekenbeet op. Bij het drinken van ongepasteuriseerde melk is de tijd tussen besmetting en ziekte ongeveer drie of vier dagen.

 

Verschijnselen tekenencefalitis

Het komt vaak voor dat besmette mensen niet eens door hebben dat ze besmet zijn. Zij maken de ziekte ongemerkt door, zonder dat ze zich dus echt ziek voelen. Mensen die wel ziek worden, krijgen vaak te maken met griepachtige verschijnselen en koorts. Bij een klein deel van de besmette mensen treedt één tot drie dagen na het verdwijnen van de symptomen nog een hersenontsteking op. Bij de Europese variant van tekenencefalitis overlijdt ongeveer een procent aan de gevolgen van een ontsteking in de hersenen. Bij de Russische variant ligt dit percentage iets hoger.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Behandeling tekenencefalitis

Er bestaat geen geneesmiddelen om tekenencefalitis te behandelen, maar je kunt je wel inenten tegen deze ziekte. Dit zou verstandig kunnen zijn als je langer dan vier weken verblijft in een natuurgebied in Europa.