Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour

Tekenziekte Lyme

De bekendste ziekte die veroorzaakt kan worden door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Wageningen University doet onderzoek naar tekenbeten en dan met name naar (het percentage) besmette tekenbeten en teken. Wat betreft het recente verleden kunnen we zeggen dat het percentage teken dat in de eerste helft van 2010 met de Borrelia bacterie besmet was (de bacterie die onder meer de tekenziekte van Lyme veroorzaakt), vergelijkbaar is met het hoge percentage van voorgaande jaren. Het langjarig gemiddelde van Borrelia infecties in teken, gemeten van juli 2006 tot en met juni 2010, ligt op 15,1 procent. De tekendichtheden en infectiepercentages variëren echter sterk. De verschillen in tekendichtheid en de verschillen wat betreft het infectiepercentage tussen locaties zijn groter dan de dichtheidsverschillen en percentageverschillen tussen de gemeten maanden.

 

Onderzoek van het RIVM

Het RIVM heeft vastgesteld dat het aantal mensen dat besmet is met de tekenziekte Lyme in de periode van 1994 tot en met 2009 sterk is toegenomen (https://www.tekenradar.nl/ziekte-van-lyme/lyme-in-nederland). Een geruststellende gedachte is echter dat niet iedere teek besmet is met de bacterie die deze ziekte tot gevolg heeft. Het is zo dat gemiddeld 15 tot 20% van alle teken de bacterie bij zich dragen. Lokaal kunnen deze percentages overigens sterk verschillen. Tegelijkertijd is het zo dat dit percentage in vergelijking met het Europese gemiddelde erg hoog is. In Europa is gemiddeld 10% van de teken besmet met de bacterie die de tekenziekte Lyme kan veroorzaken.

Symptomen die wijzen op een tekenziekte

Het bewijs dat je besmet bent met een tekenziekte is te zien aan de ronde ring die zich om de tekenbeet vormt. Verdere symptomen kunnen koorts en spierpijn zijn. Bent u er op tijd bij, dan is de ziekte van Lyme prima te verhelpen met antibiotica. Beter is het echter een tekenbeet en besmetting met deze en andere tekenziekten te voorkomen.

blog-teek

Hoe voorkom ik een tekenziekte?

U kunt een tekenziekte voorkomen door u goed voor te bereiden en beschermende, tekenwerende kleding van Rovince te dragen. Verder raden wij u aan de site Tekenradar.nl regelmatig te raadplegen. Hier vindt u onder andere een kaart met daarop een tiendaagse verwachting van het tekenactiviteitsniveau. Een andere kaart geeft per gemeente aan waar de meeste ziekte van Lyme gevallen per 100.000 inwoners voorkomen.