Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-4

Teken bij dieren

blog-teek

Niet alleen mensen kunnen gebeten worden door teken maar ook dieren. Teken worden namelijk aangetrokken tot warmte en beweging van zoogdieren wat betekend dat ook honden en katten last kunnen krijgen van teken. Bij laatstgenoemden zit de teek meestal op de kop, in de hals en in de huidplooien. Teken hebben een voorkeur voor gebieden met onbehaarde dunne huid zoals de snuit, oren en poten.  Niet-volgezogen ziet een teek eruit als een klein zwart/bruin spinnetje. Ze kruipen tussen de haren van je viervoeter op zoek naar een plek op de huid waar ze zich kunnen vastbijten. De teek zal pas loslaten wanneer hij klaar is met bloedzuigen. Volgezogen ziet een teek eruit als een erwtje.

Wat kan ik doen om beten te voorkomen?

Om te voorkomen dat teken die zich op uw huisdier bevinden zich verder in huis verspreiden is er het Rovince Vital Hondenkussen. De hoes van het kussen is geïmpregneerd waardoor ongedierte dat van uw hond komt niet verder uw huis en/of tuin in kruipt.

 Waar bevinden de teken zich?

Teken bevinden zich voornamelijk in struiken, (hoog) gras en bosrijk gebied. Maar ook tuinen en parken zijn een populair leefgebied van teken. Honden en katten die niet of nauwelijks buiten komen lopen hierdoor weinig risico op tekenbeten. Maar voor huisdieren die dol zijn op een wandeling in de natuur is de kans op een tekenbeet beduidend aanwezig. Extra aandacht voor tekenpreventie is dus gewenst. Preventie bij dieren bestaat, net als bij mensen, uit regelmatige visuele controle. Controleer uw huisdier, zeker in het buitenland, minimaal een keer per dag op teken.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De teek snel verwijderen

Heb je een teek gevonden bij je huisdier, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Hoe sneller verwijderd, hoe kleiner de kans op een gevaarlijke aandoening zoals de ziekte van Lyme. Maak bij het verwijderen van de teek geen gebruik van alcohol, vuur of hitte of zeep. Het enige wat u nodig heeft voor het effectief verwijderen van een teek is een tekenpincet. Het gebruik van een normale pincet of uw vingers wordt afgeraden aangezien de kop van de teek hierdoor vaak blijft zitten in de huid.

Het verwijderen van de teek m.b.v. een tekenpincet gaat als volgt:

Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond of kat
Draai met de pincet totdat de teek loskomt, ga niet trekken!
Controleer voordat u de teek weggooit of u de kop ook heeft verwijderd.
Als de kop toch is blijven zitten is dat meestal niet erg, deze zal er vanzelf uitzweren. Er kan een bult ontstaan op de plek waar de teek heeft gezeten maar deze zal vanzelf weer verdwijnen. Noteer voor de zekerheid wel de datum van het ontdekken van de teek op de huid van je viervoeter zodat je dit kunt controleren.

Heeft uw viervoeter na een tekenbeet last van ziekteverschijnselen zoals koorts of lusteloosheid raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierarts.