Welke symptomen heeft een Rickettsiose?
Bij mensen infecteren Rickettsia-bacteriën de cellen aan de binnenkant van de kleine bloedvaten. Deze bloedvaten raken hierdoor verstopt of ontstoken. Ze kunnen ook gaan bloeden. Het bloed komt dan in het omliggende weefsel terecht. De plek van de infectie in het lichaam bepaalt de symptomen.
Alle Rickettsia-infecties hebben in het begin de volgende kenmerkende symptomen:
koorts
ernstige hoofdpijn
huiduitslag
een ziek gevoel.
In een later stadium kunnen ook de volgende symptomen ontstaan:
verwardheid
hoesten
ademhalingsproblemen
braken
diarree
Bij sommige patiënten wordt de milt of lever groter, functioneren de nieren niet meer en daalt de bloeddruk gevaarlijk. Wanneer een Rickettsiose niet tijdig wordt ontdekt en/of behandeld, kan deze de dood tot gevolg hebben.
Hoe wordt een Rickettsiose gediagnosticeerd?
De eerste symptomen van een Rickettsiose lijken op die van een griep. Om vast te stellen dat er meer aan de hand is dan een onschuldige virusinfectie zoals griep, is het belangrijk om na te gaan of de patiënt is gebeten door een vector van een Rickettsia-bacterie. Zoals een teek, mijt of vlooi. Zo’n beet kan een aanwijzing zijn voor een Rickettsia-infectie, zeker in gebieden waar deze infectie veel voorkomt. Helaas kunnen de meeste mensen zich een beet niet herinneren. Wanneer de patiënt huiduitslag krijgt, is dat ook een aanwijzing voor een Rickettsiose.
Er bestaat (nog) geen laboratoriumtest waarmee een Rickettsia-bacterie in het bloed snel en eenduidig kan worden geïdentificeerd. Op langdurig (bloed)onderzoek kan de patiënt niet wachten. De behandeling kan geen uitstel lijden en zal daarom op basis van een vermoedelijke diagnose van Rickettsiose moeten plaatsvinden.
Hoe wordt een Rickettsiose behandeld?
De Rickettsia is een obligaat intracellulaire bacterie. Dit betekent dat hij zich verschuilt in de cellen van zijn gastheer. Hierdoor kan ons immuunsysteem de bacterie maar moeilijk bereiken en bestrijden. Om dezelfde reden werken ook niet alle antibiotica bij een Rickettsiose.
Een Rickettsiose kan het beste vroegtijdig worden behandeld met een van de volgende drie antibiotica:
tetracyline
doxycycline
chlooramfenicol
Deze antibiotica kunnen oraal worden ingenomen. Wanneer de patiënt zo ziek is dat orale toediening niet lukt, dan kunnen deze middelen intraveneus worden toegediend.
Na een behandeling met een van deze antibiotica zal de patiënt zich al snel beter gaan voelen en verdwijnt de koorts binnen drie dagen. De antibioticakuur duurt minimaal een week en langer wanneer de koorts daarna aanhoudt. Hoe later er met de behandeling wordt begonnen, hoe langzamer de verbetering intreedt en hoe langer de koorts aanhoudt.
Het achterwege laten van de behandeling of een te late start ervan kan voor een patiënt met Rickettsiose fatale gevolgen hebben.