Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-1

Rhipicephalus Sanguineus / Hondenteek

De teeksoort Rhipicephalus Sanguineus wordt ook wel hondenteek genoemd en komt vrij frequent voor in Zuid-Europese landen rond de Middellandse Zee. Vooral in Spanje, Frankrijk en Italië worden er regelmatig mensen gebeten door dit bruine diertje, die de ziekte Fièvre Boutonneuse kan verspreiden.

Hoe ziet een hondenteek eruit?

Een hondenteek heeft diverse levensstadia. Het uiterlijk verandert per stadia van de hondenteek en daarom zijn er verschillende omschrijvingen van een hondenteek. Hieronder beschrijven wij de verschillende fases van het uiterlijk van een hondenteek.

Fase 1: Larve
Wanneer de hondenteek net uit het ei komt, noemen we het een larve. De teek heeft in dit stadium 6 poten en heeft een blauwe gloed.
Fase 2: Nymfe
Wanneer de larve één bloedmaaltijd heeft genuttigd, maakt het een ontwikkeling door tot een nymfe. Een nymfe heeft 8 poten en heeft in een normale toestand een bruine kleur. Deze kleur verandert naar grijs als de nymfe zich heeft volgezogen met bloed.
Fase 3: Volwassen
Wanneer de nymfe wederom één bloedmaaltijd heeft genuttigd, wordt het een volwassen hondenteek. De teek blijft 8 poten houden en bruine kleur, maar is groter geworden ten opzichte van de vorige fase.
Een hondenteek dient de bloedmaaltijden wel binnen 200 dagen te nuttigen. Deze teken kunnen namelijk niet langer dan dit termijn zonder voeding.

Waar is de hondenteek te vinden?

Deze teeksoort leeft in landen met een warm klimaat in ieder continent en dus ook in Europa, waar de Rhipicephalus Sanguineus zich vooral in landen rond de Middellandse zee voortbeweegt.
De hondenteek houdt van warme en vochtige plekjes en heeft een voorkeur voor het verblijf op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren. Deze teeksoort wordt daarom ook wel de hondenteek genoemd. Hoewel dieren vaak het slachtoffer zijn van deze teek, kunnen ook mensen er door gebeten worden. Deze teeksoort kan namelijk ook in de natuur of in huizen overleven. Wij beschikken daarom over anti teken en vlooien hondenkussens in ons assortiment. Dit kussen is geïmpregneerd met stoffen die schadelijk zijn voor insecten, zodat deze ziektekiemen kunnen worden verweerd.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Teekziekte Fièvre Boutonneuse

De Rhipicephalus Sanguineus brengt de ziekte Fièvre Boutonneuse over. Het eerste zichtbare symptoom van deze ziekte is een zweertje met een zwart korstje en een rode verkleuring van de huid na een tekenbeet. Dit kan gespaard gaan met opgezwollen lymfeklieren. Hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn kunnen optreden en ook een verlaging van de bloeddruk kan het gevolg zijn van de besmetting. Soms ontstaan er ook neurologische afwijkingen en een verstoring van de nierfunctie. Ongeveer vijf tot zeven dagen na de beet  van de hondenteek ontstaan er koude rillingen en koorts, die enkele dagen tot twee weken aanhouden. Ook ontstaan er na vijf dagen rode plekjes over het hele lichaam. Er bestaat geen vaccinatie tegen deze ziekte. Meestal wordt er een antibioticakuur voorgeschreven om Fièvre Boutonneuse te behandelen. Bij het verwijderen van de hondenteek is het belangrijk dat de teek volledig (met poten) wordt verwijderd. Kijk daarom aan de hand van de kleur in welk stadium de teek zich bevindt. Redeneer vervolgens vanuit dat oogpunt hoeveel poten er mogelijk in de huid kunnen zitten.