Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-1

Hoe groot is een teek?

Hoe groot is een teek?

Teken zijn zo klein als een speldenkop en daarom zijn ze lastig te herkennen. De teek begint als larve en is dan nog maar 1 mm groot. Mannetjes teken worden meestal 3 mm groot. Vrouwtjes zijn het grootst, ongeveer 4 mm.

Er zijn in totaal 820 verschillende soorten teken geïdentificeerd in de wereld, waarvan er 100 in staat zijn om bacteriën over te brengen op mensen. In Nederland is de Ixodes Ricinus veruit de meest voorkomende teek. Deze teek staat bekend om het overbrengen van de ziekte van Lyme.

Levenscyclus van een teek

Een teek ontstaat uit een ei. Het beestje begint als larve, groeit door tot een nimf en wordt daarna een volwassen teek genoemd. Het opvallende is dat een teek in larve stadium nog maar zes poten heeft. In nimf- en volwassen stadium heeft de teek acht poten. Door vervelling verandert de teek van het ene naar het andere stadium. De teek werpt dan zijn oude skelet af en ontwikkelt een nieuwe die past bij de nieuwe lichaamsstructuur. De gehele levenscyclus van een teek duurt meestal twee jaar, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die de teek tot zijn beschikking heeft.

Hoe herken je een teek?

Een teek ziet eruit als een insect, maar behoort eigenlijk tot de spinachtigen. Teken zijn zeer klein en te herkennen aan het aantal poten. Volwassen teken hebben acht poten, larve teken hebben nog maar zes poten. Een groot verschil tussen teken en insecten is dat insecten vleugels en antennes hebben, teken hebben die niet.