Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-4

Dermacentor Reticulatus

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De Dermacentor Reticulatus is een teek die valt onder de tekenfamilie Dermacentor. Deze tekensoort voedt zich voornamelijk op dieren. Honden, katten, paarden, schapen en runderen zijn veelgenoemde slachtoffers van de Dermacentor Reticulatus. Maar ook mensen zijn soms een gastheer van deze teek.

Hoe herken je een Dermacentor Reticulatus?

Er is een duidelijk verschil tussen de Dermacentor teken en de ‘normale’ Ixodes Ricinus teken die veel in Nederland voorkomen. Beide tekensoorten hebben een scutum, een hard schildje op het bovenlijf. Bij de mannetjes bedekt dit schildje het gehele achterlijf, bij vrouwtjes alleen het gedeelte bij de kop. Dit schildje is bij de Dermacentor donker en licht gevlekt, terwijl dit bij de Ixodes maar één kleur heeft.

Waar leeft de Dermacentor Reticulatus?

De Dermacentor Reticulatus is in Nederland voor het eerst aangetroffen in 2005. Deze teek komt voornamelijk in Europa voor en schuilt in open gebieden met een hoge luchtvochtigheid en zachte winters. De tekensoort is vrij zeldzaam in Nederland.

Welke ziektes kun je oplopen na een beet van een Dermacentor Reticulatus?

Vooral honden zijn vaak slachtoffer van deze teek, want de Dermacentor Reticulatus staat bekend als de overbrenger van Babesia Canis, de verwekker van Babesiose. Verder onderzoek heeft echter aangetoond dat deze teek ook de boosdoener kan zijn van de ziektes Anaplasma phagocytophilum, Babesia caballi, Rickettsia raoultii en Theileria equi.