ELISA: Enzym Linked Immunosorgant Assay
De ELISA is één van de twee methoden om een bloedonderzoek te doen naar de ziekte van Lyme. Bij deze test wordt vastgesteld of er antistoffen tegen de bacterie in het lichaam voorkomen. Het komt weleens voor dat de ELISA test een foutieve negatieve uitslag geeft. De test geeft dan aan dat de patiënt niet besmet is met een Lyme infectie, terwijl dit in werkelijkheid wel zo is. De oorzaak hiervan kan zijn dat het niveau van de antistoffen in het bloed nog te laag is. Indien de ziekte in een vroeg stadium is ontdekt, is het verstandig om de test na een aantal weken nogmaals uit te voeren. Een foutieve positieve uitslag is ook mogelijk. In zo’n geval geeft de test aan dat de patiënt wél besmet is met de ziekte van Lyme, terwijl dit niet zo is. Het is daarom verstandig om ook andere testen toe te passen bij de diagnose.
IFA: Indirect Immunofluorescent Assay
Ook bij een IFA-onderzoek wordt er onderzocht of er zich antistoffen in het bloed bevinden tegen de Lyme bacterie. IFA is echter minder nauwkeurig dan ELISA en wordt alleen gebruikt als de ELISA-test niet voorhanden is.
Problemen bij bloedonderzoek
Door verschillende oorzaken kan bloedonderzoek om de ziekte van lyme vast te stellen negatief beïnvloed worden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de infectie zeer recent is, waardoor de immuunrespons nog niet op gang is gekomen en er dus nog geen antistoffen in het bloed zijn te ontdekken. Een ander probleem is dat er vaak maar op één bacterie wordt gecontroleerd, terwijl er meer dan driehonderd zijn.