Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-1

Wat is FSME

Hoe kun je FSME oplopen?

Teken leven op groene plekken met veel bossen en struiken, zoals in parken, bossen en natuurgebieden. Ze klemmen zich vast aan de huid van mensen en zijn soms besmet met een virus. Dit virus kunnen ze door te bijten over brengen op de mens. Als je dus gebeten wordt door een teek die geïnfecteerd is met FSME, dan is de kans groot dat je deze ziekte krijgt. Je kunt ook FSME oplopen na het drinken van ongepasteuriseerde melk.

Waar komt FSME voor?

In Nederland komt FSME, ook wel tekenencefalitis genoemd, niet voor. Wij kennen over het algemeen alleen teken die de ziekte van Lyme overbrengen. FSME is een virus dat zich wél in alle andere gebieden in Europa verspreidt, met uitzondering van de Benelux en Noord-Scandinavië. In de meeste andere landen ter wereld komen teken voor die geïnfecteerd zijn met FSME.

 

Wat zijn de gevolgen van FSME?

FSME brengt in de meeste gevallen geen ernstige verschijnselen met zich mee. De meeste mensen worden grieperig en krijgen koorts. Een klein deel van de besmette mensen krijgt na deze symptomen nog te maken met een ernstige infectie in de hersenen. Daarbij kunnen koorts, hoofdpijn, nekpijn en braken optreden. De kans op overlijden aan FSME is nihil.

Behandeling FSME

Omdat er geen behandeling mogelijk is voor FSME, is het belangrijk om je goed te beschermen tegen teken. Draag daarom teekwerende kleding in gebieden waar teken veel voorkomen en/of laat je inenten tegen deze ziekte. Er bestaat een vaccinatie voor FSME.