Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-3

Babesiose

De Dermacentor Reticulatus, de teek die de ziekte van Lyme overdraagt, heeft helaas meer pijlen op zijn boog. Wanneer deze teek de parasiet Babesia bij zich draagt, kan hij ook de ziekte Babesiose overdragen. Deze ziekte staat beter bekend als de tekenkoorts. Een infectie met Babesiose komt gelukkig nog maar weinig bij mensen voor, maar er zijn aanwijzingen dat de kans hierop toeneemt. Geef Babesiose geen kans. Voorkom de tekenkoorts door bij een natuurwandeling teekwerende kleding te dragen. Hierna treft u meer informatie over Babesiose aan.

 

Wat is een Babesia?

De Babesia is een zogenoemde protozoa; een eencellig micro-organisme dat de rode bloedlichaampjes aanvalt en vernietigt. Babesia is een Malaria-achtige parasiet waarvan 70 soorten bestaan.

De teek die de Babesia overdraagt is de Dermacentor reticulatus, uit de lxodes-familie. Een infectie met Babesia na een tekenbeet komt bij mensen tot nu toe maar heel weinig voor. Dieren raken na een beet van deze teek veel vaker met Babesia geïnfecteerd. Zo krijgen schapen en runderen roodwaterkoorts (hemolytische anemie) als gevolg van een infectie met de Babesia microti. Ook honden vormen een specifieke risicogroep.

Vanaf 1957 wordt in de medische literatuur melding gemaakt van menselijke patiënten met een Babesia-infectie. Het betreft hier aanvankelijk mensen zonder milt, maar later ook honderden patiënten die hun milt nog wel hadden toen ze de infectie kregen. In totaal gaat het om enkele honderden gevallen in de Verenigde Staten en enkele tientallen patiënten in Europa. In Nederland zijn wel met Babesia besmette teken aangetroffen, maar nog geen mensen met een Babesia-infectie.

De kans op infectie door Babesia onder mensen neemt mogelijk toe, omdat de overbrengende teek ervan (de Dermator reticulatus) steeds vaker in Noord-Europa wordt waargenomen. Dit wordt in verband gebracht met de opwarming van de aarde en de klimaatverandering die hiermee samenhangt.

Wat is een Babesiose?

Een Babesiose is een infectie door een Babesia-protozoa. Deze bloedparasiet dringt de rode bloedcellen binnen om die vervolgens te vernietigen. Omdat de rode bloedcellen voor het transport van zuurstof in ons lichaam zorgen, kan een Babesiose de gezondheid van de patiënt flink bedreigen. Behalve Malaria-achtige klachten kan Babesiose hemolytische anemie veroorzaken. Dat is een ernstige vorm van bloedarmoede. De incubatietijd van Babesiose na een tekenbeet bedraagt een tot drie weken en soms zelfs zes weken. Na een bloedtransfusie is de incubatietijd negen weken.

Welke symptomen heeft een Babesiose?

De eerste symptomen van een Babesiose doen zich binnen twee tot vier weken na de tekenbeet voor. Bleke slijmvliezen kunnen dan wijzen op bloedarmoede als gevolg van de schade die de Babesia aan de rode bloedcellen aanricht. Een ander specifiek symptoom is bloed in de urine; de rode bloedcellen gaan kapot, de rode kleurstof (hemoglobine) komt vrij en kleurt de urine rood. Een Babesia-infectie veroorzaakt verder meestal een hoge koorts.

De symptomen die in een later stadium van de infectie optreden hangen af van de organen die beschadigd raken en het tijdstip en succes van de behandeling. Voor mensen zonder milt of met een verminderde weerstand als gevolg van een andere ziekte (of een stoornis aan het immuunsysteem) zijn de symptomen meestal ernstiger. Zij kunnen als gevolg van Babesiose overlijden.

Een Babesiose gaat gepaard met een groot aantal symptomen die ook bij andere infecties kunnen optreden, zoals:

uitputting
nachtzweten
koorts
rillingen
gewichtsverlies
misselijkheid
buikpijn
diarree
hoesten
kortademigheid
hoofdpijn
Bij een hond met een Babesia-infectie treden sloomheid, rood gekleurde urine, bleke slijmvliezen en koorts als meest kenmerkende symptomen op.

Hoe wordt een Babesiose gediagnosticeerd?

Omdat de genoemde symptomen bij zoveel andere (infectie)ziekten eveneens voorkomen, is een Babesiose bij een mens of dier niet gemakkelijk te diagnosticeren.

Bent u met uw hond een tijdje in een Zuid-Europees land geweest en vertoont hij of zij de meest kenmerkende symptomen van een Babesiose? Zoals bleke slijmvliezen en bloed in de urine? Houd dan ernstig rekening met een Babesiose.

Er is altijd gedegen onderzoek nodig om vast te stellen of de klachten door een Babesiose of iets anders veroorzaakt worden. Soms zijn de Babesia-parasieten zichtbaar in een bloeduitstrijkje. De diagnose Babesiose kan dan direct worden gesteld. Wanneer dat met een uitstrijkje niet lukt, zal er meer onderzoek volgen. Zoals onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen tegen Babesia.

 

Hoe wordt een Babesiose behandeld?

Bij mensen die verder gezond zijn, is een behandeling na een Babesiose-infectie niet altijd nodig. Zij herstellen binnen twee tot drie weken volledig. Maar juist omdat Babesiose in Europa zo weinig voorkomt, zal een verdenking hiervan meestal leiden tot een snel en zorgvuldig geneeskundig ingrijpen.

Er zijn speciale geneesmiddelen tegen Babesiose op de markt. Een effectieve behandeling is bijvoorbeeld het gecombineerd gebruik van de medicijnen atovaquone en azithro-mycine. Chloroquine en andere anti-malariamiddelen zijn bij een Babesiose niet effectief.

Bij de diagnosis en behandeling van een Babesiose moet goed op een eventuele dubbelinfectie met andere ziekteverwekkers worden gelet, die teken met zich mee kunnen dragen. Denk hierbij aan een infectie met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.