Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-4

De teek tijdens het wandelen in Finland

Wie denkt dat teken zich niet bevinden in noordelijke gebieden als Scandinavië, heeft het mis. De teek is in de laatste tien jaar 300 kilometer verder naar het noorden getrokken en wordt nu ook regelmatig gevonden in Finland, waar deze beestjes een steeds groter problemen dreigen te worden.

 

Waar zitten de teken in Finland?

De teken zitten momenteel nog in het zuiden van Finland, maar de verwachting is dat ze zich door de geleidelijke opwarming van het klimaat langzaam naar het noorden verplaatsen. De meest noordelijke Finse plaats waar een teek is gevonden is Simo in Midden-Finland. De plaats met de hoogste risicofactor is echter Espoo, waar al meerdere gevallen van de ziekte tekenencefelitis zijn geconstateerd. Ook gebieden rond Hankoniemi, Lohja en Tampere zijn plekken waren teken graag komen. Verder worden de zuidelijke kustlijnen en eilanden bestempeld als risicogebieden.

Tekenencefalitis / FSME steeds grotere bedreiging voor Finland

In Finland krijgen ze steeds vaker te maken met mensen die na een tekenbeet besmet zijn geraakt met tekenencefalitis. Deze ziekte wordt direct na de beet overgebracht en kan hersenontsteking veroorzaken. Een week na de besmetting kan koorts en griep optreden. Een op de drie mensen die besmet raakt met dit virus, krijgt ook te maken met een hersenvliesontsteking. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. Aan de Europese variant overlijdt maar één procent, maar de Siberische variant is ook al gevonden in Finland en deze is vele malen dodelijker. Er bestaat geen behandeling voor deze ziekte, maar het is wel mogelijk om je in te laten enten.

Teken verspreiden ziekte van Lyme

Het is naast tekenencefalitis ook goed mogelijk om de ziekte van Lyme op te lopen in de Finse natuur. Net als in Nederland dragen ook in Finland sommige teken het Borrelia virus en die kunnen ze door te bijten overbrengen op mensen. Een rode cirkelvormige plek na een tekenbeet kenmerkt deze ziekte. Vaak gaat dit gepaard met koorts en griepachtige verschijnselen. Later kan de bacterie ook de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart aantasten. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn, dus behandeling